Gülmenin Faydaları

Reklamlar

Gülmenin faydaları nelerdir? Hiç düşündünüz mü gülmek vücudumuzda ne gibi seylere neden olur? Stresle ve kaygılarla dolu dünyamızda gülmek için ne kadar kendimize vakit ayırıyoruz? Evet işin aslı kendimize vakit ayırıyor muyuz mutlu olmak için asıl soru bu bence. Enerjinizi iyi şeylere mi yoksa kötü şeylere mi odaklıyorsunuz? Bu yazı biraz sohbet, düşüncelerimin paylaşımı, aktarımı biraz da dümdüz bilgi içerecek.

Gülmekten Alıkoyan Şeyler Neler? Çözümü Ne?

Hepimiz gülmenin faydalarını az çok biliyoruz. Bu yazıda tüm faydalarından bahsedeceğim ama stresle başa çıkarken biraz zorlanıyoruz biraz da bizi gülümsemekten alıkoyan şeyleri konuşacağım. Çünkü stres her yerde her an var. Sorunlar bizden bağımsız varlar her zaman olacaklar oradalar. Ama bizim aldığımız kadar varlar. Bir kenara bırakmak sorunları ve yüzümüze bir gülücük yerleştirmek bizim elimizde. Kalkamadığımız yükün altında değilsek hayatta çözümü olmayan bazı şeyler vardır. Onlar dışında her sorun her kötü enerjiden kendimizi arındırabiliriz. Mesele de biraz bu ‘gülümsemenin faydaları nelerdir?’ sorusunun cevabını da alacaksınız ama en başta bu soruna genel bir çare aramak da lazım.

Enerji Çalanlar

Etrafınızda her zaman vardır. Olumsuz şeylerden sürekli bahseden ama kendi derdinden bahsetmiyorum. Size dair, yaptıklarınıza dair.. Eleştiri almak normal bir şey tabii ki ben ondan bahsetmiyorum. Heves kırmaktan bahsediyorum. Bu kişiler bir işin nasıl güzel olacağına dair eleştiride bulunmaz. O işin nasıl olmayacağından yana konuşur. Seni yolundan alıkoyan yüzündeki istekli gülümsemeyi yok etmeye çalışan kesinlikle isteyerek değil yaptıkları tabii ki ama kulak asmamak lazım. Çünkü evet mantık her zaman lazım ama denemeden nerden bilinebilir?

Kendini Eleştirmeyi Bırak

Kendine acımasız olmayı da bırakmak lazım. Mutlu olmanın gülümsemenin en büyük engellerinden bir tanesi daha. Kaygılı olmayı bırakmak lazım günümüzün en büyük problemi. Kendim için konuşmam gerekirse bir şey yapacaksam adım atacaksam bu iş olsun ya da bir şey yapmak olsun yeterli görmemek kendini en büyük problem yani kimse eksiksiz bir işe atılmamıştır ya da adım atmadan hiç bir iş tamamlanmamıştır. O yüzden yeterli olmayı bekleme öğren geliş eleştir kendini ama sana engel olması için değil seni geliştirmesi için yap bunu. İki farklı eleştirinin farkına varmak lazım. Kendinize yaparken de başkaları size yaparken de bunu düşünün. Mutlu olmanın önündeki engeller bitmez ama aslında bu iki şeyin en büyük nedenler olduğunu düşünüyorum. Yazının başında da dediğim gibi kendine yaptıklarına isteklerine vakit ayır. Gülümsemenin önündeki genellikle bence büyük engeller bunlar…

Evet şimdi gelin gülmenin faydaları nelermiş onlara bakalım 🙂

Gülmenin Faydaları Nelerdir?

Stresle baş etmek

Gülmek stresle daha kolay baş etmenizi kolaylaştırır. Araştırmalara göre daha çok gülen insanlar daha az gülenlere nazaran stresle karşılaştıklarında daha kolay başa çıkıyorlar. Pozitif ve neşeli insanlar sorunlar karşısında daha kolay çözüm üretebiliyorlar. Belki de sorunları sorun olarak görmüyor da olabilirler.

Kalbe iyi gelir

Gülmek araştırmalara göre kalp sağlığında %40 gibi bir etkiye sahip. Kalp sağlığında problem yaşayan insanların normal hayatta pek gülmedikleri ve sağlık problemi olmayan insanların daha güler yüzlü olduğu bir araştırma grubunda ortaya çıkmış.

Konsantrasyonu Arttırır

Gülmenin konsantrasyon üzerinde de büyük etkisi var. Gülmenin üzerimizdeki konsantre etme durumu aynı zamanda grup çalışmalarında çalışma arkadaşlarını da etkileyen bir şey olduğu gözlemlenmiş. Araştırmalar gösteriyor ki çalışmaya ara verip eğlenceli bir sohbet ya da bir şeyle uğraşmak konsantre ve başarılı bir hayatın kapısını açıyor.

Gençlik İksiri

Gülmenin gençleştirdiğini duymadım demeyin sakın. Gülmenin faydaları nelerdir? sorunun en güzel cevabı kimileriniz için. Peki nasıl oluyor dersiniz? Gülmek yüzümüzdeki boynumuzdaki karnımızdaki kasların rahatlamasına ve gerginliğinin azalmasına yardımcı olur. Canınız sıkkın komik bir video açıp izleyin kaslarınız nötrlensin. Gençliğin formül işte bu kadar basit.

gülen kız başında sepet var

İlişki Terapistine Gerek Yok

”Güzel bir gülüş , karanlık bir eve giren güneş ışığına benzer.” Lev Tolstoy.

İlişkileriniz de sorun varsa tabii ki bi gülüşle herşey geçmez ama gülmek için sebep aramak lazım. Paylaşımda bulunmak lazım birlikte gülebileceğiniz bir film izlemek mesela. Birlikte güldüğünüzde kızgınlıklarınız o kadar da önemli olmayacak belki de ya da sorun olarak düşündüğünüz şeyler artık önemsiz gelecek size belki de.

Yaratıcılığı Arttırır

Gülmenin faydaları nelerdir sorusunun bir diğer cevabı ; Gülmek rahatlamanın bir yoludur ve araştırmalara göre rahatlayan zihin ve beden daha yaratıcı olur. Şaşırmadık değil mi. Üzerinizde baskı varken yaptığınız işlerle zihninizin yorulmadığı zaman yaptığınız işler arasında eminim büyük farklar vardır. İşinizi severek yapsanız da eğer bir baskı unsuru varsa bu herhangi bir şey olabilir yaptığınız işin verimi de düşecektir. Ciddiyet iyidir ama güler yüz her zaman daha iyidir her yerde bu böyle değil mi. Güldüğünüzde sizinle birlikte gülmemesi imkansız karşınızdaki kişinin. Siz yine de her koşulda gülün stressiz ortamı kendiniz yaratın.

Gülmenin Faydaları : Nefes almak desem

Akciğer kapasitesini arttıran gülmek eylemi daha rahat nefes almanıza da yardımcı olur. Oksijen miktarını arttırıp sağlığınıza iyi gelir.

Gülmek Zayıflatıyor!

Evet evet gülmenin faydaları arasında zayıflatması da var yanlış okumadınız. 10 dakika gülmek 30 kalori yaktırıyor. Depresif ve mutsuz bir haldeyken çoğunlukla yemek yemek alışkanlığını geliştiririz. O yüzden gülmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı ve fit kalın.

Uyku sorunu kalmıyor

Japon araştırmacılara göre gülmenin faydalarından bir diğeri uyku problemini ortadan kaldırmasıymış. Gülmek vücudun daha fazla melatonin üretmesine yardımcı oluyormuş.

Gülmenin olumlu etkilerinden yararlanmak için bir başlangıç yapın ve her gün gülmek için sebepler yaratın kendinize. Bu bir komik video olabilir mesela sabah izlediğiniz ve güne mutlu başlamanızı sağlayabilir.

21 gün kuralını biliyor musunuz? 21 gün boyunca gülmeyi alışkanlık haline getirip hayatınızı daha az stresli hale getirebilirsiniz. 21 gün kuralına bakmak için tıklayınız

Stres aynı zamanda çok abartılan da bir şey. Belki çok abarttığımızdan tüm bunları yaşıyor da olabiliriz. Stres var olabilir ama onu yönetmek biraz olsun gülümsemek bizim elimizde. Ve kendimize vakit ayırmak da.

Bu videoyu da çok yararlı buluyorum. Barış Özcan’ın çektiği videoyu izlemek için tıklayınız.

One comment

Bir Cevap YazınCevabı iptal et