Sedef hastalığı çağımızın çözümsüz hastalıklarından bir tanesi. Genetik hikayesinin de bulunduğu Sedef hastalığı nedir? Hastalıktan korunma yöntemleri nelerdir? Genellikle 15-35 yaş aralığındaki insanlarda tetikleme ile görülen bu hastalık için aslında bir yaş sınırlaması yoktur. Gelin bakalım her yaşta görülebilen bu hastalık nasıl geçer?
Normalde cildimiz yaklaşık 30 günde yeni deri hücresi üretir ve eskisini döker fakat sedef hastalığı olan kişilerde bu süre 3-4 gün gibi kısa bir süredir. Sedef hastalığının sebebi henüz net bir şekilde belirlenememekle birlikte, Doktorlar birden fazla tetikleyici sebebi olduğu konusunda hem fikirler.
Sedef hastalığını tetikleyici sebepler ;
- Stres
- Cilt enfeksiyonları ve travmvaları
- Kesik, böcek ısırığı, güneş yanığı vb.
- Sigara içmek
- Fazla alkol tüketimi
- D vitamini eksikliği
- Belli başlı bazı ilaçlar (bipolar bozukluğu ilaçlarının içeriğindeki lityum, beta blokerlar, yüksek tansiyon ilaçları.)
Sedef hastalığı derideki sedef rengindeki pullanma sebebi ile bu ismi almıştır. Her hastalığın başı stres bu hastalığın da başında bir çok sebebin yanında en etkileyenin stres olduğunu söyleyebiliriz. Peki Sedef hastalığının belirtileri nelerdir? Gelin bakalım.
Sedef Hastalığının Belirtileri;
- İlk ve en belirgin belirtisi ciltteki sedef rengindeki pullanmalardır. Bu pullanmalar genellikle dirsek, diz ve saç derisinde görülmekle birlikte vücudun her yerinde görülebilir.
- Tırnaklarda sarı renk oluşumu, şişlik ve kızarıklıklar
- Ciltte kuruluk, kızarıklık ve kaşıntı
- Eklemlerde ağrı
Peki bu hastalığın hiç bir tedavisi yok mu? Kesin çözümü olmamakla birlikte bazı hafifletici tedavi yöntemleri tabii ki vardır. Fakat her hastada aynı tedavi ne yazık ki uygulanamamaktadır. Belki de bu hastalığı bu kadar özel yapan tek bir ilacın herkes üzerinde iyileştirme etkisi göstermemesi. Genellikle tedaviler hasta özelinde hasta ve doktorun sıklıkla görüşmeleriyle sürdürülür. Sedef hastalığı kış iklimi için uygun değildir bu mevsimde hastalığın çoğaldığını görebilirsiniz. Dediğim gibi tedavi hastadan hastaya değişmektedir. Ama genellikle herkese iyi gelen bazı tavsiyelerde de bulunacağım. Doktorunuza danışmadan uygulamamanızı ve tüketmemenizi tavsiye ediyorum.
Sedef hastalığına iyi gelen tedavi yöntemleri ve bitkiler;
- Elma sirkesi (sulandırılmış şekilde uygulamak gerekir. Yara olan, çatlak olan cilde temasından kaçının.)
- Aloe Vera (Tüm ciltler için harikadır. Sedef için günde 3 kere tavsiye edilir.)
- Yulaf
- Çörek otu yağı ( Kaşıntılar iyi gelir.)
- Çay ağacı yağı ( Antiseptiktir. Saç derisinde sedef olanların masaj yaparak uygulaması tavsiye edilir.)
- Hindistancevizi yağı (Yiyeceklerde tüketmek ve haricen uygulamak tavsiye edilir.)
- Zerdeçal
- Sarı papatya ( Sedef hastalığına iyi gelir ve hastalığın artmasını ve dağılmasını da engellediği bilinir.)
- Kırmızı pancar (Karaciğerin normal düzende çalıştırıp sedef tetiklenmesini engelliyor. Mucize gibi.)
- Ekinezya
Sedef Hastalığı ile Bağırsak Florasının ilişkisi;
Bağışıklık sistemimiz düşükse Sedef hastalığı ve bir çok hastalığın tetiklenmesi içten değildir. Bağırsaklarımız ise bağışıklık sistemimizde en önemli göreve sahiptir. Karbonhidrat ağırlıklı ve sağlıksız beslenmek bağırsak floramızı olumsuz etkiler. Mümkün olduğunca sebze ve meyve tüketmeyi unutmayın. Bağırsaklarımızı etkileyen belki de en önemli şey strestir. Çünkü stres bağışıklık sistemimizi baskılar ve görevini yapamayan bağışıklık sistemi bağırsakları etkiler. Ayrıca mutluluk hormonunun %80 i Bağırsaklarda olduğu gerçeğini de hatırlatmak isterim. Doğru ve güzel beslendiğimiz takdirde bu tür hastalıklardan kaçınabilir, etkisini azaltabilir ve belki de geçirebiliriz.
Wow süper 👏 çok yararlı bir blog yazısı olmuş, emeğinize sağlık 💙
Teşekkür ederim Büşra hanım. Begenmenize sevindim. Takipte kalın sevgiler