Parfüm yaparken nelerde dikkat etmek gerekir? Parfüm yapımı kolay mı? Gelin bakalım
Photo by Adrianna Calvo on Pexels.com Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com
Parfüm nedir? Nasıl oluşur? Sizlere iki çeşit parfüm yapımından bahsedeceğim; Biri yağ bazlı parfüm diğeri ise alkol bazlı parfüm olacak. Parfümlerin 3 notası yani burnumuza gelen 3 farklı kokusu vardır. Uçucu yağların farklı kalıcılıkları vardır. Gelin sırayla hangisi daha kalıcı anlatalım.
Üst Nota
Üst notalar daha az kalıcı olan yağ esanslarından oluşur. Bunlar meyvemsi, otumsu, narenciye ve aromatik kokulardır. Portakal, limon, bergamot, kekik, fesleğen, biberiye gibi kokular.
Orta nota
Orta notalar parfümümüzün üst notalarının etkisinin yaklaşık 15 dakika sonra kaybolmasıyla ortaya çıkan çiçeksi, baharatlı, meyveli kokulardır. Bunlar ıtır, gül, papatya, çam, sardunya, nergis, hanımeli, yasemin, hindistan cevizi, şakayık, menekşe, nilüfer gibi kokular.
Alt nota
Alt notalar saatler geçtikten sonra teninizle özdeşleşen kalıcılığı bir en güçlü olan esanslardır. Bunlar daha oduncu, topraksı ve çok yoğun kokulardır. Parfümün bel kemiği olan bu kokular ise vanilya, zencefil, sandal ağacı, ylang ylang, paçuli gibi yağlardır.
Hadi gelin evde parfümümüzü yapalım;
Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com
Evde parfüm yapma yöntemleri
Yağ bazlı parfüm yapımı
Yağ bazlı parfüm yapmak alkol baza göre kolaydır. 20 ml şişe için (oldukça küçük) gerekli olan şeyler ise;
- Baz yağ ( kokusuz ); Tatlı badem, jojoba yağı, susam yağı gibi
- 8-10 damla uçucu yağ
- Üst nota için greyfurt, portakal ya da çay ağacı yağı
- Orta nota için yasemin yağı
- Alt nota için ak günlük yağı
Öncelikle baz yağımızı roll on olan küçük bir şişeye koyuyoruz ya da damlalıklı bir şişe de olabilir. Baz yağımızı jojoba seçebiliriz daha kokusuz ve mumsu bir yapısı olduğu için daha kolay emilebilir cildimiz. Orta nota üst notalardan sonra daha yoğunluklu olan bir koku olarak bir kaç saat üzerinizde durur. Bu yüzden orta notayı daha çok koymamız yerinde olacaktır. Alt nota daha kalıcıdır ama daha ağırdır o yüzden orta notayı daha çok koyun. Bu durumda 8 damla koyacaksak eğer orta nota olan yasemini 4 damla koymalıyız. Bir damla ak günlük yağı ve 3 damla da portakal yağı koyuyoruz. Parfümünüz hazır. Yağ bazlı olan parfümler dışarıda sürmek için daha kolay olacaktır. Hemde diğer sıkmalı parfümler gibi insanları rahatsız etmeden uygulanabilir.
Çay ağacı yağının faydalarını öğrenmek isterseniz bu yazımda anlattım
Alkol bazlı parfüm yapımı
Parfüm yapımı için alkol, saf su, uçucu yağlar birleştirilir ve burnumuza hoş gelen o güzelim kokular oluşur. Genellikle alkol oranı yüksek saf alkol kullanılabilir fakat aynı zamanda evde yapılan bu parfümlerde saf alkole yakın olan votka da tercih edilir ve kullanılabilir. Saf alkole ulaşmak isterseniz de bazı süper marketlerde saf alkol temin edebilirsiniz üstelik daha uygun fiyatlı.
Gerekli Malzemeler;
- Cam bir kase
- 60 ml saf alkol
- 40 ml temiz saf su (eczanelerde bulunur)
- 40 damla uçucu yağ
Uygulanışı;
Önce bir tane karıştırmak adına kase lazım olacak. 100 ml bir parfüm için ilk önce uçucu yağlarınızı karıştırın yani üst, orta ve alt nota olarak örnek verdiğimiz uçucu yağlardan seçmiş olduklarınızı karıştıracaksınız. Her nota için birer yağ seçmelisiniz dilerseniz üst nota için iki adet de seçebilirsiniz. Kullandığınız uçucu yağların tümünün saf olmasına özen göstermelisiniz.
Örneğin yapılmış bir parfümün formülü; Limon otu ve bergamot üst nota için. Itır orta nota için ve paçuli ise alt nota için kullanılır. 40 damla uçucu yağ kullanılır. Çoğunluğu orta notadan tercih etmeniz daha iyi olacaktır yani daha fazla damlayı bu notadan tercih edin. Kalıcılığı daha yoğundur üst notalara göre bu da kokmak istediğiniz o çiçeksi kokuyu daha yoğunluklu yapmak adına daha iyi olacaktır. Alt nota da daha ağır olduğu için en az yoğunlukta olmalı. Örnekteki damla sayıları şu şekilde; 8 damla Paçuli (alt) , 17 damla ıtır (orta) , 7 damla bergamot, 8 damla da limon otu yağı (üst). Dilerseniz ıtırı bir iki damla az koyup ardından karışımı koklayıp ona göre lavanta ya da gül yağından bir ya da iki damla damlatabilirsiniz.
Bu işlemlerin ardından ilk önce alkolü ekliyoruz bu yağların alkolün içinde çözünmesine yardımcı olacak. 60 ml saf alkolü ekleyip tüm karışımı karıştırıyoruz. Cam veya ahşap çubukla karıştırmayı unutmayın metal ile olmaz. İyice karıştırdıktan sonra geri kalan 40 ml saf temiz su eklememiz gerekiyor. Tekrar iyice karıştırıp koyu renkli bir şişede 1 hafta dinlendirmeye bırakmanız gerekiyor. Ve her gün şişeyi açmadan biraz sallayıp içindekileri karıştırmanız gerekir. 1 haftanın sonunda püskürtmeli bir şişeye almanız daha iyi olacaktır. Bu işlemi yaparken de tülbent, ya da filtre kahve filtresi gibi bir şeyi koyu renkli şişenizin başına bağlayıp diğer şişeye süzerek aktarmanız gerekiyor. Parfümünüz hazır.
Parfümünüz nasıl kalıcı hale gelir öğrenmek isterseniz bu videoyu çok yararlı buldum.