SARS virüsü nedir? Salgın hastalıklardan biri olan SARS yeniden gündeme geldi! SARS virüsü aşısı var mı? SARS virüsü ilk ne zaman ortaya çıktı ve kaç yıl sürdü?

Dünya Covid-19 namı değer Koronavirüs ile mücadele içindeyken şimdi de SARS salgını ile karşı karşıya. Çin’in Şangay Pudong havalimanında bazı kargo çalışanlarında görülen SARS virüsü ülkeyi alarma geçirdi. 14 bin kişi zorla karantinaya alınmaya çalışıldı. Kaçmaya çalışan insanların görüntüsü tüyler ürpertti. Dünya gündeminde SARS virüsü ile ilgili soru işaretleri akıllara gelmeye başladı. SARS virüsü nedir? Aşısı var mıdır? Ne zaman ortaya çıktı ve nasıl atlatıldı? Kaç kişi bu hastalığa yenik düştü? Gelin detaylara bakalım..
SARS virüsü nedir?
SARS ( Severe Acute Respiratory Syndrome ) virüsü üst solunum yollarında başlayıp ardından akciğerlerde görülen bir enfeksiyon çeşididir. Ateş ve öksürük gibi semptomları olan ilerleyen safhalarda zatürre ve solunum yetmezliğinin baş gösterebileceği bir çeşit Koronavirüsüdür.
SARS virüsü ilk ne zaman ortaya çıktı?
İlk olarak 2002’te Çin’de görülen SARS virüsü başta Çin olmak üzere Tayvan, ABD, Kanada, Singapur gibi ülkelerde görüldü. 2003’ün yaz aylarında artış göstermesinin hemen ardından azalmaya başladı. Tüm Dünya tıpkı şu anda Covid-19 ile mücadelede olduğu gibi SARS’ın kış aylarında artışını bekledi. Dünya Sağlık Örgütü ve pek çok küresel derneklerin yardımlaşmasıyla aşıldı. Pandemik olmasa da Dünya çapında 8422 vaka görüldü. 916 kişi de SARS virüsünden hayatını kaybetti. 2016’da ise yeniden ortaya çıkan virüs Ukrayna’da 319 kişinin ölümü sebep oldu.
Etki alanı nedir? Hangi yaş grubunu ne kadar etkiler?
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre hastalığa yakalanıp ölümle sonuçlanma hızı şu şekildedir; 24 yaş ve altındaki yaş grubunda %1 ve daha az, 25-44 yaş aralığında %6, 45-65 yaş aralığındaki kişiler için %15, 65 yaş ve üstü için ise bu oran %50lere dayanmaktadır. Yakalanmanın ardından yaşlı nüfusta ölümle sonuçlanma hızı %0,6 oranındadır.
Tedavi yöntemleri nelerdir? SARS aşısı var mı?
SARS aşısı henüz geliştirilememiştir. Peki tedaviye yönelik hafifletici yöntemler var mıdır? Evet virüs etkisini azaltmak için ateş düşürmek, solunum desteği, sıvı takviyesi, ağrıların giderilmesi için bir takım tedavi yöntemleri vardır.
Bulgular nelerdir?
- Ateş
- Kızarıklık
- Solunum yetmezliği
- Burun akıntısı
- Boğazda ağrı
- Baş ağrısı ve dönmesi
- Göğüs ağrısı
- Bulantı
Korunma yolları
- Sosyal mesafeyi korumak
- Uluslararası yolculuk yapmamak
- Hijyen kurallarına uymak
- Tek kullanımlık eldiven takmak (Yüzümüze temastan kaçınarak)
- Alkol içerikli temizleyici maddeler kullanmak
- Hapşırma ve öksürme durumunda maske olsa dahi peçete ile ağzı kapatmalı ya da kolumuzu siper etmeliyiz. Hatta siperlik takmak güzel bir çözüm olacaktır.
- Mümkün olduğunca temaslardan kaçınmak.
Virüsten korunmak elimizde. Sağlıklı kalın ve gülümsemeyi unutmayın 🙂