
Sağlıklı yaşamın her zamankinden daha önemli olduğu bu günlerde su içmenin faydalarından bahsetmezsek olmazdı.
Vücudumuzun ortalama %60’ı sudan oluşur.
Vücudumuzun ortalama %60’ı sudan oluşur! Ne kadar suya ihtiyacımız olduğunu bu bilgiden bile en basit mantıkla çıkarabiliriz. Gün içerisinde içmeyi unuttuğumuz suyun aslında ne kadar değerli olduğunu bilseydiniz içmeyi ihmal eder miydiniz acaba. Gelin bakalım su içmenin ne gibi yararları var ve içmediğiniz takdirde ya da çok içtiğiniz takdirde neler oluyor.
Su içmenin faydaları
- Sindirim sistemimiz düzgün çalışmak için suya ihtiyac duyar.
- Beyin, omurilik gibi hassas dokuları korumada hayati bir öneme sahiptir. Susuz kalmak zihni bulandıracaktır. Muhakeme etmek konusunda bir takım hasarlara neden olabilir aman dikkat.
- Cilt sağlığını ve güzelliğini etkileyen en önemli şeylerin başında su içmek gelir. Az su tüketimi erken yaşta kırışıklıklara sebep olabilir.
- Vücudun her yerine oksijen verir. Kanımızın %90’ı sudan oluşur. Bileşenindeki oksijen kan ile vücudumuzda taşınır ve her yere ulaşır. Bu yüzden sağlığımızı etkileyen en önemli şeydir. Su içmek işte bu kadar önemli.
- Tükürük üretir. Evet bu da çok önemli çünkü tükürük yediklerimizi sindirmemizde yardımcıdır. Ağzımızı temiz de tutacaktır.
- Eklem ağrılarınızın sebebi belki de susuz kalmanızdır. Su içmek eklem ağrılarına da iyi gelir. Sebebi ise eklem ve omurgalarımızın arasındaki kıkırdakta yaklaşık %80 su bulunur. Eklem ağrılarınızın çözümü belki de su içmekten geçiyordur.
- Vücut ısısını düzenler
- Vücut atıklarını temizler; Terleme, dışkılama ve idrar gibi işlemler suya ihtiyaç duyar.
- Astımı ve alerjisi olanlar dikkat susuz kalmak astımı tetiklediği biliniyor.
- Kan basıncının korunmasına yardımcı olur.
- Mineraller ve besinler suya ihtiyaç duyar çözülüp vücudun farklı bölgelerine dağılır ve yararlarını böylece gösterirler.
- Su içmenin böbrek hasarını önleyeceğini eminim hepimiz biliyoruzdur.
Fazla su içmenin zararları
Faydası kadar su içmenin zararı da var tabii. Her şeyin fazlası gibi su içmenin de fazlası su zehirlenmelerine yol açabilir. Vücudumuzdaki tuz ve diğer elektrolitlerde seyrelme ve azalma olması durumudur. Ayrıca karaciğer, böbrek hastalığı ve kalp yetmezliği olanlarda fazla su alımı durumu görülebilir.
Su zehirlenmesinin belirtileri
Aşırı su içmek durumunda yaşanacak rahatsızlık belirtileri şu şekildedir;
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
Su içmeyi hatırlatacak öneriler
- Sevdiğiniz renkte bir su matarası, suluk almak işe yarayacaktır. Dikkat çeken bir renk olursa daha iyi.
- Odanızda şu şişesi bulundurmak
- Alarm ve hatırlatma kurmak. Yatmadan önce su içmeyi alışkanlık edinip sonraki gün için hatırlatmalarını kurabilirsin.
- Teknolojinin nimetlerinden yararlanıp bir uygulama indirebilirsiniz. Size su içmeyi hatırlatacaktır. Eğer telefonunuzda yer yoksa olur ya alarm da aynı işi görecektir. Akıllı saatiniz varsa telefonunuz yanınızda olmasa bile bu saat size hatırlatma yapacaktır. Her bütçeye göre de var bildiğim kadarıyla. Güzel bir çözüm bana kalırsa.
Bonus: Su içmek kilo aldırır mı?
Su içmek kilo aldırır mı?
Hayır. Aramada ilk sırada çıkmasına da ayrıca çok şaşırdım. Aksine su içmek midede yer edeceğinden daha az yemek ve daha az kalori almanızı bile sağlar. Hadi şimdi benim için büyük bir bardak su için 🙂
Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et